השתק פלוגתא התקפי

מבוא

האם תובעים שלא היו צדדים פורמליים בהליך קודם – יכולים להסתמך על קביעות שניתנו שם כדי לבסס תביעה חדשה נגד מי שלא נתבע בהליך הקודם?

החלטה חדשה של בית המשפט המחוזי (ת"א (מרכז) 28175-02-24 אידלסון נ' עו"ד אבירם דוויק) השיבה בחיוב על השאלה הזו, בה נידונה לעומק ויושמה דוקטרינת "השתק פלוגתא התקפי".

 

העובדות בקצרה

31 תובעים טענו כי עו"ד ששימש דירקטור ובעל מניות יחיד בחברת ניהול השקעות (בעל מניות ודירקטור בשותף הכללי של שותפות מוגבלת) הפר את חובותיו, ועליו להשיב להם מיליוני דולרים. חלק קטן מהתובעים כבר התדיינו בעבר מול השותפות המוגבלת והשותף הכללי בה (אך לא מול עוה"ד הנ"ל).

לאחר שניתן נגד השותפות פסק דין לטובתם (אשר במסגרתו נקבעו קביעות עובדתיות מהותיות: זהות הסכם השותפות, העדר מסלולי השקעה שונים, רשימת השותפים, וניהול הכספים) הם החליטו לתבוע את עורך הדין האמור (שלא היה צד פורמלי בתביעה הקודמת). במסגרת התביעה הם טענו טענה בסגנון: "חלק מהעניינים כבר הוכרעו בהליך הקודם והכרעה זו מחייבת גם אותנו וגם אותך. אין צורך לדון ולהוכיח שוב את אותן פלוגתאות שכבר נידונו בהליך הקודם."

כן כן – זו בדיוק טענת השתק פלוגתא התקפי: לא מדובר בטענת הגנה מפני טענה שהועלתה שוב נגד נתבע – אלא טענה התקפית שמועלית ע"י תובעים, המתבססת על פסק דין קודם כדי לבסס את התביעה החדשה.

מהו "השתק פלוגתא התקפי"?

השתק פלוגתא (issue estoppel) הוא אחד משני הענפים המרכזיים בדוקטרינת מעשה בית דין. בעוד ש"השתק עילה" חוסם העלאת עילת תביעה שכבר נדונה, השתק פלוגתא חוסם את בירורה מחדש של שאלה עובדתית או משפטית שכבר הוכרעה בהליך קודם.

כאשר בעל דין מנסה להתבסס על ממצאים מהליך קודם לצורך ביסוס תביעתו – זוהי טענת השתק פלוגתא התקפי (בשונה מהשימוש ההגנתי השכיח יותר).

בפסיקה מודגש כי יש לנקוט זהירות רבה בשימוש בטענה התקפית כזו, בעיקר כשמדובר בתובע שלא היה צד להליך הראשון, או כשמנסים להחיל קביעות על נתבע שלא נתבע קודם לכן.

 

מהם התנאים להחלת השתק פלוגתא?

על מנת שבית המשפט יקבל טענה להשתק פלוגתא – בין אם הגנתית ובין אם התקפית – נדרש להוכיח כי מתקיימים ארבעה תנאים מצטברים:

1️⃣ זהות פלוגתא – הפלוגתא העובדתית או המשפטית נידונה בהליך הראשון וגם בהליך הנוכחי.

2️⃣ הכרעה פוזיטיבית – בהליך הראשון ניתנה הכרעה מפורשת או מכללא, ולא מדובר במחדל דיוני או הכרעה טכנית.

3️⃣ חיוניות ההכרעה – הפלוגתא שהוכרעה הייתה חיונית לתוצאה בפסק הדין הראשון.

4️⃣ הזדמנות דיונית הוגנת – לבעל הדין נגדו נטענת טענת ההשתק הייתה הזדמנות הוגנת לטעון טענותיו בהליך הראשון (לעיתים, גם "צד קרוב" עשוי להיחשב כמי שהיה לו יומו בבית המשפט).

 

מה החליט בית המשפט במקרה זה?

בהחלטה זו קבעה השופטת מושקוביץ כי אכן מדובר באותן פלוגתאות מהותיות, וכי פסק הדין הראשון כלל ממצאים פוזיטיביים שנקבעו על סמך תצהירים, ראיות וחוות דעת – גם אם ההליך הסתיים בהיעדר התייצבות של הנתבעות.

עוד נקבע, כי למרות שעו"ד דוויק לא היה נתבע פורמלי, הרי שמעורבותו המוחלטת (כנציג היחיד, מגיש התצהירים, ובעל הגישה למסמכים) הופכת אותו ל"צד קרוב" במובן דיני ההשתק. כך גם לגבי התובעים הנוספים בהליך הנוכחי – שלא היו צדדים פורמליים להליך הקודם, אך אישרו את ממצאיו, פעלו מכוחם, ואף נטלו חלק בהסכמות שהוגשו לבית המשפט שם.

לכן, מרבית הקביעות העובדתיות מההליך הראשון חלות גם בהליך הנוכחי – ודיון חוזר בהן אינו נדרש.

השלכות ותובנות לעולם בעסקי והמשפטי

השתק פלוגתא התקפי הוא כלי עוצמתי – אך גם מסוכן אם לא משתמשים בו בתבונה. החלטה זו מזכירה לנו:

  • ⚠️ גם אם לא היית צד רשמי להליך קודם – ייתכן שתיחשב כ"צד קרוב" ותהיה מחויב להכרעות שניתנו בו.
  • 🧩 לא כל תביעה חדשה מאפשרת פתיחה מחדש של פלוגתאות שנידונו – גם אם צדדים שונים מעורבים.
  • 📁 כאשר עורך דין או בעל שליטה פועל מאחורי הקלעים של הליך משפטי – ייתכן שהדין יתייחס אליו כ"בעל דין" לכל דבר.
  • השימוש ההתקפי בדוקטרינת השתק פלוגתא יכול לשנות את כללי המשחק, לחסוך הליכים ולהכריע תיקים בשלב מוקדם

מסר לסיום

אם אתם שוקלים לתבוע – או הוגשה נגדכם תביעה – חשוב להבין מה כבר הוכרע בעבר, ולבחון בזהירות את הסיכונים וההזדמנויות שטמונים בטענת השתק פלוגתא.

הצוות שלנו מתמחה בליטיגציה מורכבת, בניתוח אסטרטגי של הליכים מתמשכים, ובזיהוי מוקדם של חסמים או יתרונות דיוניים. מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ.

אם אתם מוצאים את עצמכם בפלונטר משפטי מלחיץ שאתם לא רואים דרך לצאת ממנו – אל תהססו לפני למשרדנו לייעוץ. נשמח לסייע לכם להתמודד עם המכשולים המשפטיים ולחזור לשגרה ללא דאגות. אנחנו כאן כדי להגן על האינטרסים העיסקיים שלכם באמצעות הבנה עמוקה של עולם העסקים וידע ייחודי ומדויק בפתרון בעיות משפטיות מורכבות.

האמור לעיל הוא בגדר מידע כללי וחלקי בלבד ואין לראות בדברים משום מתן ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. כל מקרה צריך להיבחן לגופו והדברים עשויים להשתנות בהתאם לנסיבות של כל מקרה ומקרה.

שתפו את המאמר

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך